Καβάλα - Αλεξανδρούπολη

Η έκτη και τελευταία μέρα του φετινού 6x200 είναι και η μεγαλύτερη σε μήκος από όλες τις ημέρες. Ξεκινώντας από την Καβάλα περνάμε τις γνωστές καμάρες και μετά από μία σύντομη ανηφόρα βγαίνουμε στον παλιό εθνικό δρόμο. Μετά τη Ν. Καρβάλη θα στρίψουμε αριστερά για να κατευθυνθούμε προς την Σταυρούπολη. Αφού θα έχουμε ζεσταθεί καλά ακολουθεί μία αρκετά δύσκολη ανηφόρα ευτυχώς όχι με μεγάλη διάρκεια, έως τα 270 μέτρα υψόμετρο. Ακολουθούμε μία καταπληκτική διαδρομή μέσα στο πράσινο μέχρι τη Σταυρούπολη, όπου προηγουμένως θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε την είσοδο του Νέστου στα περίφημα στενά του Νέστου με τους γνωστούς του μαιανδρισμούς. Ακολουθεί μία μεγάλη ανηφόρα έως τα 850 μέτρα υψόμετρο σε έναν αρκετά στενό δρόμο όμως. Στο κατέβασμα, μία στάση για ωτογραφία πάνω από τους μαιανδρισμούς του Νέστου και συνεχίζουμε την κατηφόρα για να βγούμε στον κάμπο. Θα διασχίσουμε διάφορα μειονοτικά χωριά το στενό της Βιστωνίδας στο Πόρτο Λάγος και θα ακολουθήσουν διάφορα ακόμα μειονοτικά χωριά, αυτή τη φορά όμως με κάποια πάνω κάτω. Μία τελευταία ανηφόρα μετά τη Μέστη παράλληλα με την αρχαία Εγνατία οδό και βγαίνουμε στην τελική ευθεία για την Αλεξανδρούπολη, στο γνωστό πλέον σύμβολο της πόλης, τον φάρο της Αλεξανδρούπολης.

Δείτε τον χάρτη της διαδρομής.

 

Η Αλεξανδρούπολη είναι μία από τις νεώτερες πόλεις στην Ελλάδα, δεδομένου ότι ήταν μόνο ένα ψαροχώρι μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα. Η θέση της κομβική, ενώνει Ευρώπη με Ασία, Δύση και Ανατολή. Υπήρξε στην αρχαιότητα με το αρχαίο όνομα Σάλη, η οποία ιδρύθηκε από τους Μαρωνίτες.

Η σύγχρονη πόλη ιδρύθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα από αλιείς από τα χωριά της Μάκρης και της Μαρώνειαςκαι έγινε γνωστή ως Δεδέαγατς. Η συγκεκριμένη ονομασία στα Τουρκικά σημαίνει "δένδρο του παππού" και βασιζόταν σε τοπική παράδοση σχετικά με ένα σοφό δερβίση που πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στη σκιά ενός τοπικού δένδρου και τελικά τάφηκε δίπλα σε αυτό. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι πήρε το όνομά της από τις βελανιδιές που σκίαζαν την παραλία. Το 1920, ο βασιλιάς της Ελλάδας, Αλέξανδρος Α', επισκέφθηκε την πόλη και οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να μετονομάσουν την πόλη σε Αλεξανδρούπολη προς τιμήν του.

Αξιοθέατο της πόλης είναι ο Φάρος, ο οποίος έχει αναγνωριστεί ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, οι αρχαιολογική χώροι της Μεσημβρίας ζώνης και της Μαρώνειας, το λιμανάκι του Αγίου Χαράλαμπου καθώς και διάφορα νεοκλασσικά κτίρια στην πόλη. Αξίζει και η περιήγηση στο Δέλτα του Έρου, ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Ελλάδας και των Βαλκανίων, και ειδικότερα για τους λάτρεις της παρατήρησης πτηνών.

 

Διαμονή στο Hotel Nefeli 6 χλμ πριν την πόλη της Αλεξανδρούπολης.