Ιστορικό

Το 2007, την πέμπτη χρονιά που διοργανώνονται brevet στην Ελλάδα, ένα κλίμα ευφορίας και όρεξης για χιλιόμετρα επικρατεί στις τάξεις των Ελλήνων randonneurs, καθώς ο συνδυασμός του πρώτου Γύρου Πελοποννήσου (1000χλμ) το 2006 και η εμπειρία των 2 ΡΒΡ (2003, 2007) έχει αναστατώσει τη φαντασία ορισμένων για κάτι μεγάλο, κάτι διαφορετικό. Έτσι λοιπόν ήταν θέμα χρόνου να γεννηθεί το 5x200!

Η βασική του φιλοσοφία και ιδιαιτερότητα; Είναι ένα είδος ποδηλατικών διακοπών διασχίζοντας σχεδόν ολόκληρη την Ελλάδα πιο τουριστικά, πιο παρεΐστικα, κάτι πιο "όλοι μαζί".

Νονοί του, ο Άγγελος Βουλόδημος και ο Χάρης Πλέγας. Ο Άγγελος εκ Καβάλας ορμώμενος, είχε ποδηλατίσει το τμήμα Αθήνα - Καβάλα και είχε ήδη χαρτογραφημένες και μετρημένες τις ενδιαμέσες, επιμέρους χιλιομετρικές αποστάσεις. Αυτό που έμελλε να γίνει ήταν να μπεί το κλειδί στον διακόπτη και από Κυριακή απόγευμα έως Τρίτη ξημερώματα, Χάρης Πλέγας και Ντυράν Μουράτογλου, να πιστοποιήσουν και να επιβεβαιώσουν τη διαδρομή με το αυτοκίνητο.

 

Όπερ και εγένετο...

Αθήνα - Λαμία

Λαμία - Κατερίνη

Κατερίνη - Ωραιόκαστρο

Ωραιόκαστρο - Δράμα

Δράμα - Αλεξανδρούπολη

 

Πέντε brevet 200 χιλιομέτρων περίπου με διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία, βραδυνό και πρωϊνό όλοι μαζί και ομαδική εκκίνηση για το επόμενο. Το όλο εγχείρημα πλαισιώνουν δύο αυτοκίνητα με φίλους και συγγενείς, Τάσος Τσιρακίδης, Φώτης Αντωνόπουλος και Φώτης Πλέγας, οι οποίοι αναλαμβάνουν την μεταφορά των προσωπικών αντικειμένων των συμμετεχόντων και ταυτόχρονα εκτελούν χρέη control.

Ύστερα από την επιτυχία του πρώτου 5x200, φτάνουμε αισίως στο 2012 όπου τα brevets συνεχίζουν να σημειώνουν μεγάλη επιτυχία υπό την στέγη της Ποδηλατικής Ένωσης Παλαιμάχων Αθλητών (Π.Ε.Π.Α.), και με περισσότερες εμπειρίες σε Ελλάδα και εξωτερικό από τους Έλληνες randonneurs, το δίδυμο Κούκος Σπύρος και Μπαρδάκος Έκτωρ παίρνουν τη σκυτάλη και πηγαίνουν τη διοργάνωση ένα βήμα πιο μακρυά, τροποποιώντας την χάραξη και προσθέτοντας άλλα 200 χιλιόμετρα.

 

Και εγένετο το 6x200...

Αθήνα - Καμένα Βούρλα

Καμένα Βούρλα - Στόμιο

Στόμιο - Κοζάνη

Κοζάνη - Πολύκαστρο

Πολύκαστρο - Δράμα

Δράμα - Αλεξανδρούπολη

 

Εκτός από την μία επιπλέον ημέρα που προστίθεται στο πρόγραμμα, διπλασιάζονται και οι συμμετέχοντες, από τους 20 περίπου (2008) σε σχεδόν 40 άτομα (2012).

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο αυτές εκδηλώσεις που στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία, απαίτησαν και έδωσαν άξιους διαδόχους, δύο 3x200. Το πρώτο τον Ιούνιο του 2009,

Πρέσπες - Γρεβενά

Γρεβενά - Λαμία

Λαμία - Αθήνα

υπό την επίβλεψη και πάλι του Χάρη Πλέγα, και το δεύτερο τον Ιούνιο του 2013, υπό την καθοδήγηση και εκτέλεση του Δημήτρη Συμνιώτη, πρωτοτυπώντας με τρία ακτινωτά brevet γύρω από την Τρίπολη.

Από το 2016, η Λέσχη Ποδηλατικού Τουρισμού Ελλάδος (Audax Randonneurs Grece) ανέλαβε τη διοργάνωση του 6x200 με σκοπό να διατηρήσει τη φήμη και τη φιλοσοφία της εκδήλωσης αναβαθμίζοντας την διοργανώση, ευελπιστώντας πως όλοι οι συμμετέχοντες θα απολαύσουν τις ομορφιές της Ελλάδας με ένα από τα καλύτερα μέσα εναλλακτικής μετακίνησης, το ποδήλατο.

 

Παρακάτω δείτε όλους τους τερματίσαντες των προηγούμενων ετών.

2008 (5x200)

Αθήνα - Λαμία

Λαμία - Κατερίνη

Κατερίνη - Ωραιόκαστρο

Ωραιόκαστρο - Δράμα

Δράμα - Αλεξανδρούπολη

2009 (3x200)

Πρέσπες - Γρεβενά

Γρεβενά - Λαμία

Λαμία - Αθήνα

2012

Αθήνα - Καμένα Βούρλα

Καμένα Βούρλα - Στόμιο

Στόμιο - Κοζάνη

Κοζάνη - Πολύκαστρο

Πολύκαστρο - Δράμα

Δράμα - Αλεξανδρούπολη

2013 (3x200)

Τρίπολη - Ναύπλιο

Τρίπολη - Λεωνίδιο

Τρίπολη - Λίμνη Λάδωνα

2016

Αθήνα - Λαμία

Λαμία - Λάρισα

Λάρισα - Καστοριά

Καστοριά - Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη - Δράμα

Δράμα - Αλεξανδρούπολη