Καστοριά - Κιλκίς

Αφού πάρουμε το καταπληκτικό πρωϊνό στο ξενοδοχείο με θέα τη λίμνη Ορεστιάδα, ξεκινάμε για την ανάβαση προς Κλεισούρα. Μόλις ξεκορφίσουμε στα 1140 μέτρα υψόμετρο κατηφορίζουμε ήπια προς Λέχοβο, όμως στην κατηφόρα θα στρίψουμε δεξιά για να βρεθούμε δίπλα στη λίμνη Χειμαδίτιδα.

Δείτε τον χάρτη της διαδρομής.

Η λίμνη Χειμαδίτιδα κατά τους επιστήμονες οφείλεται σε γεωλογικά φαινόμενα κατά την περίοδο των παγετώνων όταν όλη η περιοχή ήταν καλυμμένη από πάγους. Η λίμνη αποτελεί πολύ σημαντικό οικοσύστημα και είναι ο σημαντικότερος τόπος αναπαραγωγής της βαλτόπαπιας που θεωρείται απειλούμενο είδος, και η περιοχή ανήκει στο δίκτυο Natura 2000.

Έπειτα την περιοχή του δικτύου Natura κατευθυνόμαστε προς το λιγνιτωρυχείο του Αμυνταίου και τον ομώνυμο λιγνιτικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, σε ένα όχι και τόσο καταπληκτικό τοπίο!! Εδώ λόγω του λιγνιτωρυχείου που έχει εξαφανίσει τον δρόμο, θα κάνουμε μία παράκαμψη από βατό αλλά ανηφορικό χωματόδρομο μήκους 3 χλμ. Αφού περάσουμε τα δύσκολα και «όμορφα» τοπία του λιγνιτωρυχείου, κατευθυνόμαστε προς Έδεσσα με τους περίφημους καταρράκτες. Κατηφορίζουμε προς τον κάμπο και διασχίζουμε τα Γιαννιτσά με κατεύθυνση βόρεια προς Πολύκαστρο. Από το Πολύκαστρο το Κιλκίς είναι μία ανάσα και διανυκτερεύουμε στο κέντρο της πόλης.

Διαμονή στο Habitat Hotel στο κέντρο της πόλης.