Ρίο - Ιωάννινα

Τη δεύτερη μέρα, που θα είναι και η μεγάλυτερη σε μήκος διαδρομή του φετινού 6x200, ξεκινάμε από τη Ναύπακτο και ανηφορίζουμε με κατεύθυνση τον ποταμό Εύηνο και πέρασμα από την μεταλλική γέφυρα. Μία ακόμα μικρή ανάβαση για να κατέβουμε μέχρι τη λίμνη Τριχωνίδα, τη μεγαλύτερη φυσική λίμνη στην Ελλάδα. Συνέχεια προς Αγρίνιο, περνάμε από το φράγμα Στρατού και την ομώνυμη τεχνητή λίμνη και σύντομα θα καταλήξουμε στην όμορφη Αμφιλοχία, πλάι στον Αμβρακικό κόλπο. Συνεχίζουμε παράλληλα με τον κόλπο μέχρι την Άρτα με το περίφημο γιοφύρι που ολημερίς το κτίζανε και το βράδυ γκρεμιζόταν. Πιάνουμε τον παράδρομο της Ιονίας οδού μέχρι τη Φιλιππιάδα και από εκεί σταδικά ανηφορίζουμε και να πέσουμε στον κάμπο των Ιωαννίνων μετά από παραπάνω από 220χλμ. 

Δείτε τον χάρτη της διαδρομής.

Τα Ιωάννινα είναι η πρωτεύουσα του νομού Ιωαννίνων και η μεγαλύτερη πόλη της Περιφέρειας Ηπείρου. Είναι χτισμένη στη δυτική όχθη της λίμνης Παμβώτιδας, σχεδόν στο κέντρο ενός λεκανοπεδίου, που ορίζουν τα όρη Μιτσικέλι-Τόμαρος-Ξεροβούνι. Η λίμνη Παμβώτιδα φιλοξενεί ένα από τα δύο κατοικημένα νησάκια σε λίμνη στην Ελλάδα. Στη νήσο των Ιωάννινων υπάρχει μικρός οικισμός, μνημεία και αξιοθέατα καθώς και έξι μοναστήρια.

Η πόλη ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Η ονομασία της πιθανότατα προέρχεται από τη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που βρισκόταν στον χώρο του κάστρου. Αναφέρεται με το σημερινό της όνομα για πρώτη φορά το 879 και ήταν έδρα Επισκόπου.

Η τέχνη της αργυροχοΐας στα Γιάννενα είναι τέχνη βαθιά ριζωμένη στον χρόνο. Τη μεγάλη της άνθηση τη γνώρισε τον 18ο και 19ο αιώνα, εποχή που τα Γιάννενα αναδείχθηκαν σε ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά, πνευματικά και καλλιτεχνικά κέντρα των Βαλκανίων. Κατά τους προηγούμενους αιώνες, τα εργαστήρια της πόλης εξέλιξαν και ανέπτυξαν τις τεχνικές τους με αποτέλεσμα τα περίφημα "Γιαννιώτικα Ασημικά" να αναγνωρίζονται ως τα καλύτερα του είδους. Η ιδιαιτερότητα της γιαννιώτικης αργυροχοΐας εκφράζεται κυρίως με τις τεχνικές κατασκευής, όπως το σφυρήλατο, το φουσκωτό ή σκαλιστό, το συρματερό ή φελιγκράν και το σαβάτι, τεχνικές οι οποίες στα Γιάννενα έφθασαν στο απόγειο της εκφραστικής τους δύναμης.

Τα γιαννιώτικα κοσμήματα και σκεύη προσφέρουν ζεστή οπτική εντύπωση που αποδίδεται με την ιδιαίτερα λεπτή και κομψή επεξεργασία. Σήμερα στα Γιάννενα υπάρχουν περίπου 90 εργαστήρια που εξακολουθούν να παράγουν χειροποίητα έργα τέχνης με παραδοσιακές τεχνικές.

Διαμονή στο ξενοδοχείο Grand Serai στο κέντρο της πόλης.