Παρανέστι - Αλεξανδρούπολη

Η φετινή τελευταία μέρα δεν θα είναι και τόσο εύκολη όπως τις προηγούμενες φορές, αλλά σίγουρα θα είναι από τις ομορφότερες τελευταίες μέρες. Η διαδρομή ξεκινάει με κατεύθυνση κλασικά προς Ξάνθη αλλά μετά από λιγότερο από 20 χιλιόμετρα στρίβει βόρεια για την δύσκολη ανάβαση προς τον Λειβαδίτη Ξάνθης, το υψηλότερο χωριό του νομού Ξάνθης σε υψόμετρο 1250 μέτρων. Μετά τον Λειβαδίτη συνεχίζει και άλλο βόρεια μέσα στο δάσος της Χαϊντούς προς το δασικό χωριό Ερύμανθος κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Το όρος Χαϊντού αποτελεί τμήμα της οροσειράς της Κούλας στη κεντρική Ροδόπη και είναι το φυσικό σύνορο μεταξύ Θράκης και Μακεδονίας. Η διαδρομή επιτέλους κατηφορίζει μέσα σε καταπράσινο δάσος για να καταλήξει επιτέλους στην όμορφη Ξάνθη. Από εδώ κι έπειτα η διαδρομή είναι ίδια με την τελευταία φορά με ένα μεγάλο κομμάτι ευθείας μέχρι τη Λίμνη Βιστωνίδα και το Πόρτο Λάγος και μέσα από διάφορα χωριά του Νομού Κομοτηνής φτάνουμε στον Λησσό ποταμό. Εδώ, ανάλογα με την ποσότητα του νερού στον Λησσό ποταμό, ίσως χρειαστεί να κάνουμε μία παράκαμψη σε χωματόδρομο μήκους 5 χιλιομέτρων, που θα μας φέρει με ασφάλεια στην απέναντι πλευρά του ποταμού. Συνεχίζουμε προς Ίμερο και μετά από λίγο πιάνουμε παραλία. Μαρώνεια, Μεστή και από τη Μάκρη η τελευταία ευθεία για τον τερματισμό στον Φάρο της Αλεξανδρούπολης.

Δείτε τον χάρτη της διαδρομής.

Η Αλεξανδρούπολη είναι μία από τις νεώτερες πόλεις στην Ελλάδα, δεδομένου ότι ήταν μόνο ένα ψαροχώρι μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα. Η θέση της κομβική, ενώνει Ευρώπη με Ασία, Δύση και Ανατολή. Υπήρξε στην αρχαιότητα με το αρχαίο όνομα Σάλη, η οποία ιδρύθηκε από τους Μαρωνίτες.

Η σύγχρονη πόλη ιδρύθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα από αλιείς από τα χωριά της Μάκρης και της Μαρώνειαςκαι έγινε γνωστή ως Δεδέαγατς. Η συγκεκριμένη ονομασία στα Τουρκικά σημαίνει "δένδρο του παππού" και βασιζόταν σε τοπική παράδοση σχετικά με ένα σοφό δερβίση που πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στη σκιά ενός τοπικού δένδρου και τελικά τάφηκε δίπλα σε αυτό. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι πήρε το όνομά της από τις βελανιδιές που σκίαζαν την παραλία. Το 1920, ο βασιλιάς της Ελλάδας, Αλέξανδρος Α', επισκέφθηκε την πόλη και οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να μετονομάσουν την πόλη σε Αλεξανδρούπολη προς τιμήν του.

Αξιοθέατο της πόλης είναι ο Φάρος, ο οποίος έχει αναγνωριστεί ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, οι αρχαιολογική χώροι της Μεσημβρίας ζώνης και της Μαρώνειας, το λιμανάκι του Αγίου Χαράλαμπου καθώς και διάφορα νεοκλασσικά κτίρια στην πόλη. Αξίζει και η περιήγηση στο Δέλτα του Έρου, ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Ελλάδας και των Βαλκανίων, και ειδικότερα για τους λάτρεις της παρατήρησης πτηνών.

 

Διαμονή στο πολυτελέστατο Astir Egnatia στην πόλη της Αλεξανδρούπολης.