Ιωάννινα - Καστοριά

Έχοντας ολοκληρώσει και τη δεύτερη μέρα, η τρίτη μέρα είναι και η πιο δύσκολη από όλες, από πλευράς υψομετρικών. Ξεκινάει με κατεύθυνση προς Κόνιτσα από την παλιά εθνική οδό Ιωάννινων - Κοζάνης. Πέρασμα πάνω από τον Βοϊδομάτη και τον Αώο, με την περίφημη πέτρινη τοξωτή γέφυρα της Κόνιτσας, διασχίζει περιοχές των Μαστοροχωρίων και ακολουθεί αντίθετα τον ρου του Σαραντάπορου ανηφορίζοντας το Βόιο, που βρίσκεται ανάμεσα στον Γράμμο και τον Σμόλικα, για να βγεί στον πανέμορφο Πεντάλοφο Κοζάνης. Η συνέχεια κατηφορική, περνάει κάτω από το φράγμα του Πεντάλοφου, Τσοτύλη και στη Νεάπολη Κοζάνης αριστερά με κατεύθυνση την Καστοριά.

Δείτε τον χάρτη της διαδρομής.

Η Καστοριά είναι χτισμένη πάνω σε χερσόνησο της ομώνυμης λίμνης σε υψόμετρο 700 μέτρων ανάμεσα στα βουνά Βίτσι και Γράμμο. Η λίμνη Ορεστιάδα και η πόλη της Καστοριάς είναι άρρηκτα δεμένες εδώ και πολλούς αιώνες. Η λίμνη, υπολογίζεται ότι σχηματίστηκε πριν 10.000.000 χρόνια και η σημερινή μορφή της αποτελεί κατάλοιπο μια παλαιότερης εκτεταμένης λίμνης με έκταση 164 τ.χλμ. και βάθος που ξεπερνούσε τα 50 μέτρα. Έχει χαρακτηριστεί ως τόπος ιδιαίτερου κάλλους από το Υπουργείο Πολιτισμού (1974) και έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο «NATURA».

Αξίζει κάποιος να επισκεφθεί το Λιμναίο οικισμό του Δισπηλιού και το Σπήλαιο Δράκου. Ο προϊστορικός οικισμός του Δισπηλιού στη νότια όχθη της λίμνης της Καστοριάς αποκαλύπτει έναν εκτεταμένο λιμναίο οικισμό της Νεότερης Νεολιθικής, από τους σημαντικότερους και παλαιότερους του έιδους στην Ευρώπη. Οι έρευνες στο Δισπηλιό αποτελούν σταθμό για την αρχαιολογική έρευνα στην Ελλάδα, τόσο λόγω της ιδιαιτερότητας της ανασκαφής όσο και για τη μελέτη των μορφών κατοίκησης κατά τη Νεολιθική εποχή. Το μοναδικής ομορφιάς σπήλαιο οφείλει το όνομά του στο μύθο του δράκου, ο οποίος φυλούσε έναν μεγάλο θησαυρό. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το κέντρο, αποτελεί στολίδι για την πόλη της Καστοριάς και συγκαταλέγεται στα ομορφότερα της Ελλάδας. Μπορέιτε να παρατήρησετε σταλακτίτες εκατομμύριων ετών με συνοδεία μουσικής, μια από τις πρωτοπορίες του σπηλαίου.

 

Διαμονή στο Limneon Resort & Spa σε ήσυχη τοποθεσία λίγα χιλιόμετρα πρίν την πόλη της Καστοριάς.