Κιλκίς - Παρανέστι

Την προτελευταία ημέρα φεύγουμε με κατεύθυνση νότια προς Θεσσαλονίκη μέχρι το Λαγκαδά. Από εκεί, με ανατολική πορεία κατευθυνόμαστε προς τις λίμνες Κορώνεια και Βόλβης. Μεταξύ των δύο λιμνών θα είναι το πρώτο κοντρόλ, στις Νυμφόπετρες.

Δείτε τον χάρτη της διαδρομής.

Οι Νυμφόπετρες είναι ένας ιδιόμορφος γεωλογικός σχηματισμός και έχει ανακυρηχθεί μνημείο της φύσης, αποτέλεσμα έντονης γεωλογικής δραστηριότητας της περιοχής. Το πέτρωμα των βράχων αυτών ονομάζεται τραβερτίνης και ανήκει στα ιζηματογενή πετρώματα. Σύμφωνα με την παράδοση, οι Νυμφόπετρες ήταν μία ομάδα κυνηγών, οι οποίοι ενώ αναζητούσαν θηράματα, συνάντησαν τυχαία μια παρέα απο νύμφες του δάσους που λούζοταν στα κρυστάλλινα νερά μιας πηγής. Η θεά Άρτεμης που τους αντιλήφθηκε εξοργίστηκε με την ασέβειά τους και τους πέτρωσε στο σημείο που στέκοταν.

 

Η διαδρομή συνεχίζει παράλληλα με τις λίμνες πρός Ρεντίνα και βγαίνει μετά την Ασπροβάλτα και στον Στρυμονικό κόλπο. Από εδώ δεν είναι μακρυά ο Λέων της Αμφίπολης, ένα έργο του 4ου π.Χ. αιώνα που στήθηκε προς τιμή του Λαομέδοντα από τη Λέσβο, ενός από τους αξιολογότερους τριηράρχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όχι πολύ μακρυά από εδώ θα βρίσκεται και το 2ο κοντρόλ, πολύ κοντά στον τύμβο Καστά. Συνέχεια ανηφορική παράλληλα με το Παγγαίο, και πρίν τη Δράμα κατευθυνόμαστε βορειοανατολικά προς το Παρανέστι με το εκπληκτικό δάσος.

Διαμονή στο Hotel Philoxenia με θέα την πόλη.